Φωτογραφικό αφιέρωμα στην εξέγερση του Δεκέμβρη ’08

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ 

5 χρόνια μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη 2008.

Σήμερα, είναι πλέον σαφές ότι η εξέγερση εκείνη ήταν η πρώτη έκφραση των τεράστιων κινητοποιήσεων που θα ακολουθούσαν στο έδαφος της οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Ο Δεκέμβρης ήταν ο πρώτος γύρος της μάχης που δίνουμε σήμερα, και των εξεγέρσεων που μέλλονται να’ ρθουν.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης που διοργανώνουμε στην Εργατική Λέσχη Καλλιθέας, ετοιμάσαμε αυτό το μικρό αφιέρωμα στην εξέγερση του Δεκέμβρη. Είναι φυσικά αδύνατον όχι απλά να συμπεριληφθεί αλλά έστω να εκπροσωπηθεί επάξια σε ένα αφιέρωμα ο πλούτος της. Άλλωστε, η βασική ίσως ιδιαιτερότητά της ήταν ακριβώς η πολυμορφία, ο πλούτος και ο αυθορμητισμός των πρακτικών και των μορφών δράσης, η δημιουργικότητα, η ευρύτητα των ανθρώπων και κοινωνικών ομάδων που συμμετείχαν. Έχουν γραφτεί πολλά για το Δεκέμβρη, και μάλλον μένουν πολλά ακόμα να συζητηθούν. Επιλέξαμε εδώ να συμπεριλάβουμε ένα -αναγκαστικά ελλιπές- χρονικό των γεγονότων του μήνα εκείνου (αν και στην εξέγερση θα χρεώναμε και πολλά από τα γεγονότα που ακολούθησαν τους επόμενους μήνες), κάποια μόνο από τα συνθήματα που ακούστηκαν στους δρόμους τότε, καθώς και μια σειρά προκηρύξεων και κειμένων από διάφορες συλλογικότητες που συμμετείχαν. Πολλά από τα κείμενα αυτά αποτελούν σημεία αναφοράς της εξέγερσης, ενώ άλλα φανερώνουν τον πλούτο της συζήτησης και των δράσεων των ημερών.

Σήμερα, περίοδο της βαθιάς, δομικής κρίσης του καπιταλισμού, το μόνο σίγουρο είναι ότι η εξέγερση του Δεκέμβρη όχι μόνο δεν έχει δικαιωθεί, αλλά πυροδοτεί νέες εξεγέρσεις, με χίλιους τρόπους, αλλά επίσης απλά και μόνο θυμίζοντας μας την μοναδική αίσθηση που είχαμε όλοι μας τις μέρες εκείνες: Ότι οι δρόμοι είναι δικοί μας. Ότι η ζωή είναι δική μας. Ότι το μέλλον μας ανήκει.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ! ΚΟΙΤΑ ΨΗΛΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ!

Κατεβάστε όλο το αφιέρωμα στην εξέγερση του Δεκέμβρη ’08 σε μορφή pdf

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

Tagged: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: