Ποτέ την Κυριακή!

Δεν μας λείπουν οι ώρες για να ψωνίζουμε, μας λείπουν τα λεφτά και ο χρόνος για να ζούμε.

Η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας αντιτίθεται στο Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων. Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου καλούμε όλους τους εργαζόμενους και άνεργους της περιοχής μας να παρέμβουμε ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Το ραντεβού είναι στην Εργατική Λέσχη Καλλιθέας, στις 10:30 το πρωί.

Η κυβέρνηση, οι μεγαλέμποροι και οι μεγαλοκαταστηματάρχες αποφάσισαν ότι τα εμπορικά καταστήματα θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά και τις Κυριακές. Με θράσος και κυνισμό υποστηρίζουν ότι αυτό γίνεται για το καλό όλων, επειδή τάχα, θα έχουμε περισσότερο χρόνο στη διάθεση μας για ψώνια και επειδή έτσι θα δημιουργηθούν “νέες θέσεις εργασίας”.

Και οι δύο ισχυρισμοί είναι κοροϊδία και ψέμα.

Γιατί στην πραγματικότητα, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τα εξοντωτικά χαράτσια και η ανεξέλεγκτη ακρίβεια έχουν συρρικνώσει τα εισοδήματα των λαϊκών οικογενειών κάτω από τα επίπεδα της φτώχειας. Εκατομμύρια άνθρωποι σ’ αυτή τη χώρα δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν τα βασικά για τη διαβίωσή τους.

Ταυτόχρονα αποτελεί εμπαιγμό η δήλωση ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα σημάνει νέες θέσεις εργασίας, από μία κυβέρνηση η οποία ευθύνεται για μαζικές απολύσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της ανασφάλιστης και της απλήρωτης εργασίας, και τελικά την μεγαλύτερη ελευθερία των εργοδοτών να προχωρούν σε μαζικές απολύσεις και σε επαναπροσλήψεις με χειρότερους όρους εργασίας.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει στους εμποροϋπαλλήλους όρους και σχέσεις εργασίας που πολύ σύντομα θα επεκταθούν και σε βάρος και των υπόλοιπών εργαζομένων. Θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τα νέα μνημόνια που μας ετοιμάζουν με το επιχείρημα ότι και και οι άλλοι εργαζόμενοι θα πρέπει να εργάζονται με τους ίδιους όρους με τους εμποροϋπαλλήλους.

Η απελευθέρωση όμως του ωραρίου των καταστημάτων, αποτελεί και μία προσπάθεια κυβέρνησης μεγαλοκαταστηματαρχών και μεγαλεμπόρων να “βγάλουν από το παιγνίδι του ανταγωνισμού” τα μικρά καταστήματα, τα οποία δεν θα μπορούν να αντέξουν το κόστος της λειτουργίας τις Κυριακές. Έτσι ακόμα περισσότερες χιλιάδες μικρών καταστημάτων θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, επειδή δεν θα μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό με τα μεγάλα καταστήματα που έχουν την υποστήριξη της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα θα είναι, ακόμα μεγαλύτερη ανεργία και ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια από τους ανεξέλεγκτους μεγαλεμπόρους και μεγαλοκαταστηματάρχες.

Σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο και νέο, δεν λείπουν οι ώρες για να κάνει ψώνια. Λείπουν τα χρήματα για να επιβιώσει και ο χρόνος για να ζήσει σαν άνθρωπος.

Γι’ αυτό και η απάντησή μας θα πρέπει να είναι αποφασιστική:

ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Όχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Tagged: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: