Σάββατο 28 Μαρτίου, 7:30 μ.μ. – ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ: «Το ισλάμ στη Δύση Στοχοποίηση, φόβος, εκμετάλλευση»

islam1Το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 7:30 μ.μ. στην Εργατική Λέσχη Καλλιθέας (Λασκαρίδου 134, Καλλιθέα) θα λάβει χώρα η παρακάτω εκδήλωση – συζήτηση : «Το ισλάμ στη Δύση Στοχοποίηση, φόβος, εκμετάλλευση». Κεντρικοί ομιλητές θα είναι:

  • Γεράσιμος Μακρής, καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Ναΐμ Ελγαντούρ, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος

Με αφορμή την δολοφονική επίθεση φονταμενταλιστών ισλαμιστών στα γραφεία του Charlie Hebdo στη Γαλλία εκδηλώθηκε και πάλι μια συζήτηση σε ολόκληρη την Ευρώπη γύρω από ζητήματα που σχετίζονται με την θρησκεία του Ισλάμ, τον ισλαμισμό (δηλαδή την πολιτικοποίηση της θρησκείας του Ισλάμ) και τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς που ζουν στην Ευρώπη. Η συζήτηση αυτή, καθώς καθορίζεται από τον προπαγανδιστικό λόγο των ΜΜΕ και τον κυρίαρχο λόγο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, παίρνει συνήθως την μορφή της ισλαμοφοβίας και του ρατσισμού: οι ακραίες μορφές του ισλαμικού φονταμενταλισμού ταυτίζονται με την θρησκεία του Ισλάμ, ενώ οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί της Ευρώπης στοχοποιούνται ως μία εν δυνάμει απειλή για τη Δύση και τις “δυτικές αξίες”. Αυτός ο φόβος που καλλιεργείται με συστηματικό τρόπο, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για να εφαρμοστούν ή να συνεχίσουν να εφαρμόζονται πολιτικές είτε εναντίον των μουσουλμάνων στις ίδιες τις δυτικές χώρες, είτε εναντίον χωρών της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας: αντιμεταναστευτικοί νόμοι και ρατσισμός, επιθέσεις κυβερνήσεων ή ακροδεξιών ομάδων εναντίον μουσουλμάνων μεταναστών, πρόσφυγες που βρίσκουν το θάνατο προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις…
Η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας προσπαθώντας να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας συζήτησης απαραίτητης για το κίνημα στη χώρα μας, χωρίς ρατσιστικά στερεότυπα και προκατασκευασμένες προσεγγίσεις και με βασικούς στόχους, τόσο την αντιπαράθεση στην ισλαμοφοβία, που καλλιεργείται και αξιοποιείται με συστηματικό τρόπο, όσο και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων στη χώρα μας, διοργανώνει Εκδήλωση-Συζήτηση με θέμα “Το Ισλάμ στη Δύση. Στοχοποίηση, φόβος, εκμετάλλευση”. Ομιλητές στη συζήτηση θα είναι ο Γεράσιμος Μακρής, καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγγραφέας του βιβλίου, “Ισλάμ. Πεποιθήσεις, πρακτικές και τάσεις” και ο Ναϊμ Ελγαντούρ, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε συνεντεύξεις των δύο ομιλητών.

Του Γεράσιμου Μακρή:

Και του Ναΐμ Ελγαντούρ:

Advertisements

Tagged: , ,

One thought on “Σάββατο 28 Μαρτίου, 7:30 μ.μ. – ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ: «Το ισλάμ στη Δύση Στοχοποίηση, φόβος, εκμετάλλευση»

  1. […] Γεράσιμος Μακρής Ναϊμ Ελγαντούρ Σάββατο, 7:30 μ.μ. Εργατική Λέσχη Καλλιθέας, Λασκαρίδου […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: