Κυριακή 12/2 στις 8 μ.μ. προβολή της ταινίας «RAN» του Ακίρα Κουροσάβα.

ran_akira2aΤην Κυριακή 12/2 στις 8 μ.μ. η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας θα προβάλει την ταινία «RAN» του Ακίρα Κουροσάβα, με τους: Τατσούα Νακαντάι, Ακίρα Τεράο, Τζινπάτσι Νέζου.

Το Ran είναι το τελευταίο αριστούργημα αλλά και η τελευταία διαθήκη ενός σπουδαίου σκηνοθέτη που έβλεπε τη δύση του. Η ταινία βασίζεται στο έργο του Σέξπηρ, «Βασιλιάς Ληρ», προσαρμοσμένο όμως στην ιαπωνική εποχή των Σαμουράι, γεμάτη με μεταφορές που δείχνουν την ανθρώπινη σκληρότητα σε ένα πεδίο μάχης υπό το βλέμμα ενός άκαρδου και απόντα Θεού, μακριά από τον ανθρώπινο πόνο.
Η ανάλυση της ταινίας έχει ακόμα και σύγχρονη ερμηνεία. Το κρυφό θέμα του Ran -όπως εξήγησε ο Kurosawa σε συνέντευξή του, το 1985- είναι η απειλή μιας πυρηνικής αποκάλυψης. Το φιλμ κατακλύζεται από την αγωνία της μετα-Χιροσίμα εποχής.
Το Ran είναι μια ταινία χτισμένη πάνω σε μεταφορές και σπουδαίες αναφορές, κάτι το οποίο ηθελημένα προκαλεί τον θεατή να σκεφτεί πριν να νιώσει. Ο Kurosawa αποφεύγει τη σαιξπηρική μορφή της τραγικής κάθαρσης, και επίσης τους ένθερμους συναισθηματισμούς των μεγάλων έργων του κατά τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60.
Τα θέματα του Ran είναι η διαφθορά της ανθρωπότητας, η θανατηφόρα κληρονομία των συγκρούσεων και η τρέλα. Αλλά ακόμη και με το να δείχνει όλη αυτή τη φρίκη, ο Kurosawa μας αφήνει μία μεγάλη παρηγοριά – την ομορφιά της τέχνης με την οποία την αποκαλύπτει.

Tagged: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: