Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές και τις ζωές μας! Κυριακή 5 Νοέμβρη, Απεργία στον κλάδο του εμπορίου.

kyriakh

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδωσε τη δυνατότητα στα αφεντικά να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα 32 Κυριακές τον χρόνο σε «τουριστικές ζώνες» της χώρας, με εφαρμογή σε ολόκληρο το δήμο Αθηναίων, στο παραλιακό μέτωπο, στον Πειραιά, στην περιοχή του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ αυτών των δήμων είναι και η Καλλιθέα.

Με θράσος και κυνισμό υποστηρίζουν ότι αυτό γίνεται για το καλό όλων, επειδή τάχα, θα έχουμε περισσότερο χρόνο για ψώνια και επειδή έτσι θα δημιουργηθούν «νέες θέσεις εργασίας»

Και οι δυο ισχυρισμοί είναι κοροϊδία και ψέμα.

Γιατί στην πραγματικότητα, οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, τα εξαντλητικά χαράτσια και η ανεξέλεγκτη ακρίβεια έχουν συρρικνώσει τα εισοδήματα των λαϊκών οικογενειών κάτω από τα επίπεδα της φτώχειας. Εκατομμύρια άνθρωποι σ’ αυτή τη χώρα δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τα βασικά για τη διαβίωσή τους.

Ταυτόχρονα αποτελεί εμπαιγμό ο ισχυρισμός ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα σημάνει νέες θέσεις εργασίας, τη στιγμή που οι επιχειρηματίες συνεχίζουν τις απολύσεις και συνεχίζεται η τακτική της ανακύκλωσης εργαζομένων στο δημόσιο. Μαγαζιά ανοιχτά τις Κυριακές, σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της ανασφάλιστης και της απλήρωτης εργασίας και, τελικά, σημαίνει την ακόμα μεγαλύτερη ασυδοσία των εργοδοτών να προχωρούν σε μαζικές απολύσεις και επαναπροσλήψεις με χειρότερους όρους εργασίας.

Οι εργασιακές σχέσεις που επιχειρείται αυτή τη στιγμή να εφαρμοστούν στους εμποροϋπαλλήλους, πολύ σύντομα θα επεκταθούν και σε βάρος των υπόλοιπων εργαζόμενων.

Η απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων όμως αποτελεί και μια προσπάθεια των μεγαλοεπιχειρηματιών και της κυβέρνησης που τους υποστηρίζει, να «βγάλουν από το παιγνίδι του ανταγωνισμού» τα μικρά καταστήματα, τα οποία δεν μπορούν να αντέξου

ν το κόστος της λειτουργίας τις Κυριακές. Έτσι, ακόμα περισσότερες χιλιάδες μικρών καταστημάτων θα οδηγηθούν στο κλείσιμο με αποτέλεσμα, ακόμα μεγαλύτερη ανεργία και ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια από τους ανεξέλεγκτους μεγαλεμπόρους και μεγαλοκαταστηματάρχες.

Σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο και νέο, δεν λείπουν οι ώρες για να κάνει ψώνια. Λείπουν τα χρήματα για να ζήσει σαν άνθρωπος.

Γι’ αυτό και η απάντησή μας θα πρέπει να είναι αποφασιστική:

Ούτε 52, ούτε 32, ούτε 8 – δεν τους χαρίζουμε καμιά Κυριακή:

Η κυριακάτικη αργία με αγώνες κατακτήθηκε, με αγώνες θα την υπερασπιστούμε!

Δεν μας λείπουν οι ώρες για να ψωνίζουμε. Μας λείπουν τα λεφτά και ο χρόνος για να ζούμε!

Καλούμε τον λαό της Καλλιθέας να σταθεί αλληλέγγυος, στο πλευρό του αγώνα των εμποροϋπαλλήλων, ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, αυτή την Κυριακή 5 Νοέμβρη, και για όσο χρειαστεί.

Tagged: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: