Δωρεάν μαθήματα ελληνικών στην Εργατική Λέσχη Καλλιθέας για μετανάστες/μετανάστριες και πρόσφυγες.

greekΣτην Εργατική Λέσχη Καλλιθέας συνεχίζουμε για έκτη χρονιά τα δωρεάν μαθήματα ελληνικών για μετανάστες/μετανάστριες και πρόσφυγες. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από το 2013 και μετά, πολλές δεκάδες άνθρωποι που ήρθαν στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή, ή ακόμα και για να σώσουν τη ζωή τους, έμαθαν στην Εργατική Λέσχη Καλλιθέας τις πρώτες τους λέξεις στα ελληνικά, έμαθαν να μιλάνε και να γράφουν ελληνικά ή βελτίωσαν τα ελληνικά που ήδη ήξεραν. Κυρίως όμως, έμαθαν να επικοινωνούν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους στη γλώσσα της χώρας στην οποία βρέθηκαν.

Δεν πρόκειται απλώς για ένα σχολείο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Στην Εργατική Λέσχη Καλλιθέας βρεθήκαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα μαζί με ανθρώπους από χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, συνομιλήσαμε, ανταλλάξαμε πολιτιστικές εμπειρίες και ιδέες, γνωρίσαμε την ιστορία τους και την ιστορία των χωρών τους, γνωρίσαμε τη γλώσσα τους, ταυτόχρονα με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και της ιστορίας του κινήματος στην Ελλάδα.

Μαζί, μάθαμε τις λέξεις “ελευθερία” και “αλληλεγγύη” σε όλες τις γλώσσες. Γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρήκαν στην Εργατική Λέσχη Καλλιθέας ένα χώρο αλληλεγγύης και φιλίας. Και έτσι θα συνεχίσουμε…

Όμως φέτος αντιμετωπίζουμε το ευχάριστο “πρόβλημα” της αύξησης του αριθμού των ανθρώπων που έρχονται για να μάθουν ελληνικά, ταυτόχρονα με το πρόβλημα του περιορισμού του αριθμού των ανθρώπων που παραδίδουν μαθήματα ελληνικής γλώσσαςΔηλαδή, οι “μαθητές/μαθήτριες” αυξήθηκαν και οι “διδάσκοντες/διδάσκουσες” μειώθηκαν.

Απευθύνουμε λοιπόν έκκληση προς όλους όσους και όλες όσες ενδιαφέρονται να βοηθήσουν και να μοιραστούν μαζί μας την εμπειρία της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε πρόσφυγες και μετανάστες/μετανάστριες, και τους λέμε να μην διστάσουν να το κάνουν και να επικοινωνήσουν μαζί μας. Τα μοναδικά “προσόντα” που “απαιτούνται”, είναι η διάθεση να το κάνουν, καθώς και η πεποίθηση, ότι όλοι/όλες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/μετανάστριες είναι καλοδεχούμενοι και καλοδεχούμενες.

Δεν απευθυνόμαστε μόνο, ούτε κυρίως, σε εκπαιδευτικούς, αλλά σε όσες και όσους θα προσπαθούσαν, ή προσπαθούν ήδη, να μάθουν λίγες ελληνικές λέξεις σε κάποιον/κάποια συνάδελφό τους/συναδέρφισσά τους ή γείτονά τους/γειτόνισσά τους. Απευθυνόμαστε σε όσους και όσες θα ήθελαν απλώς και μόνο να (συνο)μιλήσουν με ανθρώπους που θέλουν και χρειάζονται να μάθουν την ελληνική γλώσσα.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 6936503634 (Κώστας) ή στη σελίδα του Facebook της Εργατικής Λέσχης Καλλιθέας (https://www.facebook.com/ergatikilesxi.kallitheas/) ή στο email της (ergatiki.lesxi.kallitheas@gmail.com).

Ό,τι διδάξαμε και διδαχτήκαμε στα έξι χρόνια…:

libertad  حرية – llibertat  آزادی – liberté  liberdade – ελευθερία – freedom  自由 liri  özgürlük  libertate  wolność  azadî  ازادي – свобода…

solidariedade  تضامن  solidaritet  солидарность  solidaritate – dayanışma  solidarity  یکجہتی  solidariedade  hevkarî  solidarité  پيوستون  αλληλεγγύη  солидарност  solidarność  solidaridad  團結  solidarietà  همبستگی  solidaritat…

και υπάρχουν χιλιάδες άλλες λέξεις που μπορούμε να μάθουμε.

Tagged: ,

One thought on “Δωρεάν μαθήματα ελληνικών στην Εργατική Λέσχη Καλλιθέας για μετανάστες/μετανάστριες και πρόσφυγες.

  1. rotenotes 08/12/2019 στο 16:27 Reply

    Reblogged στις rotenotes.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: