Ποιοι είμαστε

Η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας επιδιώκει να είναι ένας άλλος τρόπος να βρισκόμαστε. Να βρισκόμαστε με τη συμβολική και την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Να βρισκόμαστε οι εργαζόμενοι, οι ελαστικά απασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι συνταξιούχοι, έλληνες και μετανάστες, ΟΛΟΙ. Δημιουργώντας τις δικές μας δομές ταξικής αλληλεγγύης, κόντρα στην ψεύτικη και χωρίς περιεχόμενο «φιλανθρωπία» του κράτους, των δήμων, της εκκλησίας, των ΜΚΟ και άλλων δομών, που μας εμπαίζουν, δίνοντάς μας ένα ξεροκόμματο, ενώ στηρίζουν τις μνημονιακές πολιτικές που φταίνε για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Σκοπός  είναι, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, στην Εργατική λέσχη Καλλιθέας να  ξανανιώσουμε  την τεράστια δύναμη της κοινής δράσης και οργάνωσης, της συλλογικότητας μέσα από μια σειρά από δραστηριότητες.

Στοχεύουμε:

–        Να οργανώσουμε μαθήματα αλληλεγγύης για τους μαθητές που προέρχονται από οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, δίνοντας μέσα από αυτή την πρωτοβουλία και μία άλλη διάσταση στην παιδεία, πέρα από τη στείρα μάθηση και το εξεταστικό κολαστήριο που επιβάλλει η σημερινή εκπαίδευση, καθώς και μία άλλη σχέση μεταξύ μαθητών-εκπαιδευτικών.

–        Να προβάλλουμε ένα διαφορετικό πολιτισμό μέσα από προβολές ταινιών, θεατρικά, μουσικές εκδηλώσεις κλπ., πέρα και αντίθετα από τη χειραγώγηση των μεγάλων ΜΜΕ,

–        Να εξερευνήσουμε ταλέντα και δυνατότητες, ενδιαφέροντα και ενασχολήσεις που επειδή δεν φέρνουν κέρδος και δεν μπορούν να πουληθούν στα αφεντικά για ένα μεροκάματο, κανείς δεν μας έμαθε.

–        Να κατορθώσουμε να στηρίξουμε με τρόφιμα, φάρμακα, και ό,τι είναι αναγκαίο, τους συμπολίτες μας που έχουν γονατίσει για να μπορέσουν να ξανασηκωθούν και μαζί όλους όσους δίνουν την αυτονόητη μάχη αξιοπρέπειας και δίκιου σε χώρους δουλειάς με κινητοποιήσεις ή μακρόχρονες απεργίες.

Κυρίαρχος στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να απαντήσει στο πρόβλημα επιβίωσης που βιώνουμε όλοι ώστε να καταφέρουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να οργανώσουμε την αντίσταση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Μέσα από δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων και των ανέργων να οργανώσουμε την πάλη για την ανατροπή.

Είναι ένα «πείραμα» που φιλοδοξούμε να καταφέρει να πάρει την μορφή μιας οργάνωσης  εργαζομένων και ανέργων αλλά σε επίπεδο πόλης, της δικής μας πόλης. Ένα σωματείο που θα στοχεύει σε μια ευρεία εργατική παρέμβαση, στην πόλη μας, ενάντια σε κάθε απόλυση, περικοπή μισθών, ανασφάλιστη εργασία κλπ. Ένα σωματείο το οποίο σε συνεννόηση με κλαδικά σωματεία και συνδικάτα, κόντρα στις υποταγμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που αδυνατούν να δώσουν νικηφόρα προοπτική και περιεχόμενο στους αγώνες, θα παλεύει για την ζωή που μας στερεί η εκμετάλλευση που υφιστάμεθα στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου.

Ένα εργατικό κίνημα μακριά από συντεχνιακές και πελατειακές λογικές που έχουν φορτίσει αρνητικά την έννοια του συνδικαλισμού το οποίο θα παλεύει για την αξιοπρέπεια που μας στερούν τα αφεντικά με όχημα την καπιταλιστική κρίση (τους) που καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς, με την εξαχρείωση σε όλα τα επίπεδα, τη δική μας και των παιδιών μας. Που θα συμμετάσχει τόσο στις μάχες στους εργασιακούς χώρους, στις μάχες για τους ανέργους όσο και στις μάχες ενάντια στις φοροεπιδρομές και τα χαράτσια, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την περιστολή των εργατικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Δεν είναι εύκολο να περιγράψουμε από τώρα  όλες τις δραστηριότητες που θα αναλάβει η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας γιατί είναι κάτι που θα χτίσουμε βήμα το βήμα, μέρα την ημέρα μαζί. Μέσα από τις αποφάσεις που λαμβάνουμε όλοι μαζί στις συνελεύσεις μας και θα ελέγχονται από όλους.

Η δημιουργία μιας τέτοιας δυναμικής κίνησης είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.  Μετά από χρόνια αποχαύνωσης και χειραγώγησης στην κατεύθυνση των ατομικών λύσεων, του ωχαδερφισμού, του καλού «νοικοκυραίου» με ένα καταιγισμό ψεμάτων περί τέλους της πολιτικής και των ταξικών αγώνων, βρισκόμαστε στο «μάτι του κυκλώνα» ίσως της μεγαλύτερης καπιταλιστικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών. Δεν υπάρχουν περιθώρια για «χρυσόσκονη» και αυταπάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο που καταστρέφει τις ζωές μας κατ’ αυτόν τον τρόπο, στις κυβερνήσεις και τις πολιτικές του μνημονίου, στην ΕΕ και το ΔΝΤ που εκφράζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αλλά και ενάντια στο ίδιο το κεφάλαιο και την εργοδοσία, που επιβάλλει και τροφοδοτεί με αυτή την πολιτική, την κερδοφορία του.

Τα τελευταία τρία χρόνια είδαμε να γκρεμίζονται με κατακλυσμιαίο τρόπο όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα σε όλα τα επίπεδα -εργασία, υγεία, παιδεία, ασφάλιση- που είναι τα αποτέλεσματα του σκληρού αγώνα και του αίματος προηγούμενων γενιών. Στο όνομα της αποπληρωμής του χρέους μισθοί και συντάξεις μειώνονται, την ίδια στιγμή που οι φοροεπιδρομές και τα χαράτσια τσακίζουν το λαό. Στο όνομα της παραμονής μας στο ευρώ και την ΕΕ, η υγεία, η παιδεία και η κοινωνική πρόνοια από δικαιώματα γίνονται πολυτέλεια, ενώ καταστρέφεται ό,τι έχει απομείνει από αυτά. Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, τα εργατικά δικαιώματα καταργούνται, οι απολύσεις απελευθερώνονται και οι εργοδότες εκμεταλλεύονται κάθε σπιθαμή αυτής της πολιτικής για να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους των 500 ευρώ. Στο όνομα της ανάπτυξης, η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται, ο δημόσιος πλούτος χαρίζεται και ακόμα και το νερό, το ρεύμα και η υγεία ιδιωτικοποιούνται με καταστροφικές συνέπειες για το λαό.

Όσα κατακτήθηκαν με αγώνες, το σύστημα  τα παίρνει πίσω εκμεταλλευόμενο τα χρόνια γαλούχησής μας στην απάθεια, στον ατομικισμό, στην αμάθεια και στην άγνοια των πραγματικών όρων του «παιχνιδιού». Κανείς δεν θα επιβιώσει μόνος του. Πολύ περισσότερο κανείς δεν μπορεί να ζήσει μόνος του. Γιατί κανείς δεν θα μπορεί να ζήσει σε ένα ρημαγμένο τόπο με εξαθλιωμένους και εξαχρειωμένους τους συνανθρώπους του. Μπορούμε όμως να παλέψουμε μαζί, να διεκδικήσουμε μαζί, να νικήσουμε μαζί. Όχι μόνο τα δίκια μας και τα δικαιώματά μας, αλλά να κερδίσουμε ο ένας τον άλλον, να κερδίσουμε τη συμμετοχή σε μια οργανωμένη αγωνιζόμενη συλλογικότητα, την αίσθηση της πραγματικής αλληλεγγύης, την αξιοπρέπειά μας, την αυτο-συνείδησή μας για το σε ποια τάξη ανήκουμε, για το ποιος είναι ο κοινός μας εχθρός, για το πόσο δυνατοί είμαστε απέναντί του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: